تاریخچه دانشکده فنی

06 09 2022
کد خبر : 4064312
تعداد بازدید : 1073

دانشکده فنی همزمان با تأسیس دانشگاه گیلان، در سال 1354 تأسیس و از مهرماه 57 رسماً آغاز به کار نمود. این بازگشایی در لوای همکاری بین دانشگاهی، دانشگاههای گیلان و کارلسروهه آلمان در رشته‌های تخصصی راه و ساختمان، مکانیک و الکترونیک و حدود 30 نفر دانشجو برای هر رشته صورت گرفت. اساتید دانشکده را اعضای هیأت علمی آلمانی و ایرانی تشکیل می‌دادند که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، اساتید آلمانی به کشور خود بازگشتند و اعضای هیأت علمی ایرانی باقی ماندند. با برنامه‌ریزی های دولت موقت نسبت به جذب هیأت علمی ایرانی، اقدام شد و دانشکده فعالیت آموزشی خود را تا بهار 1359 ادامه داد. پس از بهار 1359 دانشگاههای کل کشور با انقلاب فرهنگی مواجه شدند، که در آن راستا سرفصل‌های دروس هر رشته تحصیلی تعیین و به منظور اجرای یک سیستم آموزشی مشخص به دانشگاهها ابلاغ شد. دوره تعطیلی دانشکده فنی همزمان با دانشگاههای کل کشور حدود 3 سال بطول انجامید و پس از آن از مهرماه سال 1362 دانشکده فنی فعالیت مستمر خود را در قالب 3 گروه الکترونیک، عمران و مکانیک ادامه داد. فعالیت دانشکده فنی در ساختمان استیجاری متعلق به نیروی دریایی شمال از یک سو موجب تضمین موجودیت آن و از سوی دیگر شاید موجب تأخیر در گسترش آن گردید. در سال 1363 قرارداد ساخت محل فعلی ساختمان دانشکده فنی منعقد گردید. این پروژه در سال 1381 طبق پیش‌بینی کارشناسان تحویل قطعی گردید. با توجه به تشکیل دانشکده مکانیک در سال 1396 ،  این دانشکده مستقل شده و رشته های آن از جداول زیر حذف گردیده است.

گروههای آموزشی دانشکده فنی

نام گروه

مقاطع تحصیلی

تعداد اعضاء هیأت علمی

مهندسی برق

کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری

23

مهندسی شیمی

کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری

11

مهندسی عمران

کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری

23

مهندسی نساجی و علوم الیاف

کارشناسی و کارشناسی ارشد دکتری

10

مهندسی کامپیوتر

کارشناسی و کارشناسی ارشد

8

 

 

اعضای هیأت علمی گروههای آموزشی دانشکده فنی

مرتبه علمی

رشته

مربی آموزشیار

استادیار

دانشیار

استاد

مهندسی برق

1

11

11

-

مهندسی شیمی

1

5

4

1

مهندسی عمران

3

12

7

1

مهندسی نساجی و علوم الیاف

1

3

4

2

مهندسی کامپیوتر

-

6

2

-

 

آدرس : رشـــت ، کیلومــــتر ۵ جاده رشت به قزوین، پردیس دانشـــــگاه گیلان – دانشکــــده فنــــی

صندوق پستی : ۳۷۵۶-۴۱۶۳۵ کدپستی : ۱۳۷۶۹-۴۱۹۹۶

دورنگــار : ۳۳۶۹۰۲۷۱ – ۰۱۳ تلفنخـــانـــه : ۸- ۳۳۶۹۰۲۷۴ – ۰۱۳


دسته بندی :
اسلایدشو

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

27 05 2023

توسط عضو هیات علمی دانشگاه گیلان؛ مدل دستگاه الکتروریسی مینیاتوری ساخته شد

مدل دستگاه الکتروریسی مینیاتوری برای اولین بار در دانشکده فنی دانشگاه گیلان توسط دکتر آرش منتظری عضو هیات علمی گروه نانوفناوری طراحی و ساخته شد. این دستگاه مورد نیاز دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، پزشکی  و صنعتی برای تولید انواع نانوالیاف ها و زخم پوش ها می باشد که در مقایسه با دستگاههای مشابه تولید شده، این دستگاه در ابعاد کوچکتر و وزن کمتر با همان کارایی بوده و فضای بسیار کمتری را اشغال می کند. دستگاه الکتروریسی آزمایشگاهی برای تولید نانوالیاف  پلیمری/ کربنی/  سرامیکی  با قطر ۵۰ نانومتر تا چند میکرون می‌باشد. این  دستگاه  شامل  بدنه  فلزی و  پلاستیکی، پمپ سرنگی، سیستم  ریسندگی، سیستم  کالکتور و منبع تامین ولتاژ بالا است. تمهیدات ایمنی  بسیار خوبی  برای کاربران در رابطه با کار  با منبع ولثاژ بالا و حلال های شیمیایی فراهم می­ کند. با استفاده از این دستگاه می توان اثر تغییرات سرعت تزریق محلول پلیمر، سرعت حرکت نازل، فاصله الکتروریسی، سرعت چرخش درام و ... را در خواص نهایی نانوفیبرهای پلیمری بررسی نموده و شرایط بهینه را حداقل زمان ممکن بدست آورد.  

22 05 2023

برگزاری کارگاه آموزشی ساخت سازه ماکارونی به همراه مسابقه راندمانی

این برنامه در دو بخش شامل کارگاه آموزشی و مسابقه راندمانی در دو روز مجزا به شرح زیر برگزار شد: بخش کارگاه آموزشی ساخت سازه ماکارونی که با استقبال گسترده دانشجویان رشته­های مختلف تحصیلی از جمله مهندسی عمران،مهندسی شیمی و مهندسی برق در قالب ۸ گروه، روز پنجشنبه21 اردیبهشت۱۴۰۲ طی 7 ساعت در دانشکده فنی برگزار شد؛در ابتدای این برنامه کارشناس فنی مسابقه ضوابط و قوانین را طی یک کارگاه یک ساعته تشریح و پس از آن تیم های شرکت کننده ساخت سازه از پیش طراحی شده توسط ستاد اجرایی مسابقه را آغاز نمودند. بخش مسابقه آن نیز با حضور نمایندگانی از تیم­های شرکت کننده در روز دوشنبه مورخ 25/2/1402 به همت انجمن علمی سازه‌های ماکارونی­ در دانشکده فنی دانشگاه گیلان برگزار گردید و  تیم "پایدار"متشکل از دانشجویان مهندسی عمران با راندمان 90.1 درصدی به عنوان تیم برتر مسابقه انتخاب شد.